torstai 15. elokuuta 2013

My kind of Chilling


Kun illiäinen menee viikonlopuksi isälleen, it's my time to chill. Näin teen usein ruoanlaiton parissa ja herkuttelu alkaa selailemalla lukuisia ruokablogeja, sivustoja ja keittokirjoja. Viime perjantain main courseksi valikoitui mustatorvisienikeitto kuivakaapissa vastaan tulleiden sienten myötä. Lisukkeeksi inspiroiduin paahtamaan patonkia pannulla öljyn ja valkosipulin kera.


Törmäsimme sopivaa viiniä etsiessämme Alkossa kummalliseen (ts. olemattomaan) palveluun. Yleensä näiden leveysasteiden kyseisissä myymälöissä palvelu on loistavaa, mutta tällä kertaa myyjät keskittyivät mielummin täyttämään hyllyjä. Suomalainenhan ei kysy neuvoa (no oikeasti kysyy, mutta nyt halusin selviytyä yksin), joten otin älypuhelimen käteen ja tsekkasin Googlen tarjonnan. Hakusanoilla "sienikeitto viini" löytyi tämä artikkeli, jonka mukaan kermaisen keiton kanssa sopii hapokkaat ja runsaat valkoviinit. Nappasin jutusta Pinot Blanc- rypäleen ja mukava 9,98 € tämän lajikkeen valkkari löytyi Ranskan maalta. Sopiva viini ja hyvä ruoka ovat taivaallinen yhdistelmä, eikä poikkeusta koettu nytkään. Kuvan viinin hapokkuus imi mukavasti keiton rasvaisuutta ja loput litkittiin ongelmitta ilman ruokaakin ;).






Time for dessert! Elämäni ekoihin brownie-leivoksiin sain kipinän oih niin ihanalta Ambitious Kitchen- sivustolta. Jos nappaat reseptin ulkomaaksi, kannattaa sen mitat kääntää ennen leipomisen aloittamista. Olen helpottanut urakkaanne muuntamalla mitat meille tutuimmiksi:




 Fudgy Peanut Butter Swirl Brownies with Toffee + Sea Salt

 3,5 dl vehnäjauhoa
3 dl tummaa kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl leivijauhetta

n. 200-250 g voita
4,8 dl sokeria (en laittanut itse ihan näin paljoa)
4 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kahvia
n. 200 g tummaa suklaata (tai omaa lempparia)

Päälle:
 1,5 dl maapähkinävoita
1 dl toffeelastuja
1 tl merisuolaa (esim. sormisuola)

  • Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin käyttämään metallista 20 x 30 cm vuokaa. Minun keittiöstäni ei sellaista löydy, joten käytin lasista uunivuokaa, enkä mittaillut kokoa sen tarkemmin. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla!
  • Yhdistä vehnäjauho, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe.
  • Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja sekoita kunnes seos on samettisen kiiltävää. Siirrä kattila liedeltä ja anna seistä muutama minuutti. Sekoita joukkoon munat, vaniljasokeri ja kahvi. Kaada seos jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi suklaapalat joukkoon. Säästä muutama päällystä varten. Kaada seos vuokaan.
  • Ripottele päälle maapähkinävoi. Saat aikaan mukavan kuvion kun teet pinnalla veitsellä kahdeksikkoa. Heittele sekaan toffeet sekä suklaapalat ja merisuola. 
  • Paista 25-30 minuuttia. Älä missään nimessä kypsennä liikaa, sillä brownieiden tulisi olla melko kosteita ja suussa sulavia. Nämä browniet ovat melko tuhtia tavaraa perinteisiin suomalaisiin mokkapaloihin verrattuna, joten annospalat voi jättää pieniksi.  


En löytänyt kaupasta kiireessä sopivaa toffeeta ja tyydyin kokeilemaan toffeekastiketta, mikä oli täysi floppi, koska sitä ei erottanut taikinan joukostaMatti Myöhäsenä mieleen tuli Dumlet! Kerro ihmeessä mitä sinä käytit!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti