tiistai 21. tammikuuta 2014

Mummin ja tädin supertee


On kiva ilahduttaa itseään ja lähimmäisiään uusilla ja kiehtovilla makunystyröitä hivelevillä jutuilla. Tässä eräs lapsuudestani tuttu teeresepti. En ole pitänyt tätä kovin kummallisena juttuna aiemmin, sillä minun mummolassa teetä on juotu aina tähän malliin. Suomen luonto on täynnä mahtavia yrttejä, joita kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.


Mummini ja tätini keräävät kesäisin talteen mm. koivunlehtiä, apilaa ja nokkosta. Ei ole hankalaa, mutta suosittelen tutustumaan keräys- ja kuivatusohjeisiin ennen operaation aloittamista. En todellakaan ole ekspertti, mutta aion ehdottomasti lähteä rämpimään ensi kesänä metsään yrttien perässä.

Mun mummin ja tädin Supertee

Mittaa kattilaan kupilla vettä sopiva määrä. Kiehauta vesi. Lisää joukkoon vajaa kourallinen yrttejä ja n. 1-2 cm tuoretta inkivääriä ja keittele n. 15 min miedolla lämmöllä, niin että maut ovat irronneet ja seos saanut väriä. Itse raastoin inkiväärin, mutta voi varmasti laittaa kokonaisenakin. Siivilöi kuppeihin, lisää hunajaa ja nauti.

Tämän teen keittely tuo kotiin ihanat suomalaisen kesän aromit.



Muutamia faktoja yrteistä:

- Yrtit monipuolistavat kasvivalikoimaa ja antavat ruuille uusia makuvivahteita. Kotimaamme yrteissä on valoisan kesämme vuoksi korkea aromipitoisuus.
- Luonnonyrtit ovat usein myös ravintoarvoltaan parempia kuin vastaavat viljellyt kasvit. Esimerkiksi nokkosen ja voikukan lehtien vitamiini- ja kivennäispitoisuudet ovat selvästi suuremmat kuin pinaatin ja salaatin. Yrtit ovat muiden kasvien tapaan hyvin vesipitoisia, vähärasvaisia ja näin ollen vähän energiaa sisältäviä. Niissä on runsaasti suoliston toiminnan kannalta tärkeitä kuituaineita
- Monet yrtit ovat keruukelpoisia jo varhain keväällä -aikana, jolloin viljeltäviä kasveja vasta kylvetään maahan. Keruuaika riippuu kuitenkin kasvista ja käyttötarkoituksesta.
- Yrtit ovat puhdasta ruokaa, kun niiden keruussa noudatetaan keruupaikoista annettuja ohjeita.
- Keräämällä yrttejä voi pienentää omia ruokamenojaan ja toisaalta hankkia lisätuloja . Jos kahvin ja teen sijasta käytetään yrttijuomia, saavutetaan myös kansantaloudellista säästöä.
- Yrttien keruu on virkistävä harrastus, jossa hyöty ja huvi yhdistyvät. Se lisää luonnontuntemusta ja tarjoaa luonnollisen liikuntamahdollisuuden.
- Lääkinnälliseen tarkoitukseen käytettäviä kasveja sanotaan rohdos- eli lääkekasveiksi. Niitä kerätään luonnosta ja myös viljellään. Eräät rohdoskasvit ovat myrkyllisiä. Pieninä määrinä käytettyinä nämä aineet ovat kuitenkin tehokkaita, joskus jopa korvaamattomia lääkkeitä. Toisten rohdoskasvien vaikuteaineet ovat miedompia. Näillä aineilla on todettu olevan suotuisa vaikutus ihmisen elintoimintoihin. 

Lähde: Yrttitarha 2014

1 kommentti: